OM MUSEET‎ > ‎In Memoriam‎ > ‎

Till minne av Björn Lövgren

En av pionjärerna i vårt museum

Björn avled i sviterna efter en lunginflammation ovanpå en del andra sjukdomar. Han bar dem alla värdigt och med ett bra humör men till slut orkade han inte längre. Han avled 2011-08-22 på sjukhus i Stockholm, museets Jan Andersson var närvarande.

Björn har sysslat med flyg och flygning i alla dess former största delen av sitt liv.  Han har flugit många flygplantyper men kunde också mycket om teknik och organisation kring flygverksamhet. Han har varit verksam såväl inom försvaret som civila myndigheter och företag i sitt arbete. Han gillade gamla ”riktiga” flygplan som han ibland uttryckte saken.

Vi här i Västerås Flygmuseikretsar har haft glädjen av hans medverkan ända sedan vi började vår verksamhet på allvar 1985 med en stor flygdag i regi av den då 50-åriga Västerås Flygklubb. Björn hade då redan flera flygplan i sin ägo och framför allt reservdelar till flygplan i det oändliga. Han samlade på allt som luktade flygplan, men han visste precis vad han skulle samla på. T ex skulle hans två SK 16 lätt kunnat bli tre om han satt ihop alla reservdelar.

Björn skaffade med okuvlig vilja fler och mer komplexa flygplan som Vampires  och Hawker Hunter både en – och tvåsitsiga. När vi i Västerås påbörjade vårt arbete att bygga upp Västerås Flygmuseum så fanns Björn med. Han har under åren betytt mycket med sitt lugna väsen och gedigna kunskaper och  naturligtvis sitt innehav av flygplan.

Museet avser hedra Björn vid begravningen i Ekerö kyrka den 23 september och hoppas kunna genomföra en formation med ”missing man”.

Tack Björn för allt Du gett oss genom åren. Dina bomärken finns kvar!

Rune W Domås
Ordf.