Simulatorer

Museet har sex simulatorer:
- J 35J Draken från Flygvapnet (J 35:an är för tillfället stängd för översyn)

- JAS 39 Gripen (som även är anpassad för rörelsehindrade gäster)

- Convair 440 Metropolitan från SAS

- McDonnell Douglas DC-10 från Scanair

- Airbus A320 (Håll koll på onlinebokningen vilka söndagar som är bokbara)

- Link-trainer - en klassiker från 1920-talet

Simulatorerna är i första hand avsedda att ge dem som inte har någon tidigare erfarenhet som piloter en realistisk upplevelse av hur det är att spaka ett berömt flygplan och att visa hur arbetet i cockpit går till.

Västerås-företaget TV021 har sammanställt denna lilla film från vår simulatoravdelning:

Piper PA-30

Twin Comanche

60-talets ”Doctors Air Limousine”

PA-30 - Twin Comanche lanserades 1962 av Piper som ett försök att återta marknadsandelar på den då blomstrande light twin och General Aviation marknaden efter att Pipers dåvarande 2-motors flaggskepp PA-23 - Apache hade klassats ut med råge av konkurrenterna med bl.a. Beech Dutchess, Baron och Cessna 310.

Konstruktören Ed Swearingen tog den populära och aerodynamiskt effektiva PA-24 (Single) Comanche som plattform och byggde en mycket effektiv tvåmotormaskin. PA-30 visade sig vara en väldigt lyckad konstruktion som låg långt före sin tid och slår än idag många modernare light twins i prestanda och effektivitet.

Piper, som hittills varit känd för flygmaskiner med ytterst förlåtande flygegenskaper (och avsaknad av prestanda) kände sig dock aldrig riktigt bekväm med denna betydligt vassare konstruktion som var ett tydligt undantag till Pipers övriga modeller avseende prestanda, effektivitet och aerodynamik och ställde sedan in produktionen redan 1972 mitt under pågående oljekris när fabriken i Lock Heaven (samma där legendariska Piper CUB är byggd) totalförstördes i samband med en översvämning.

Totalt blev 2142 st PA-30 byggda och ca drygt 1000 är fortfarande flygande världen runt och uppskattas mycket av sina ägare som snabbt, bekvämt, ekonomiskt och stabilt och stöds av en aktiv världsomfattande ägarförening: comancheflyers.com

Nedan följer ett antal turförslag med fasta priser men du kan naturligtvis komma med egna förslag - då gör vi upp priset individuellt.

Hör av dig så hittar vi en lösning.

För intresseanmälan, maila till:
twincomanche@flygmuseum.com

Piper PA-30 Twin Comanche, Västerås Flygmuseum

Tillverkad år

Baserad i Sverige sedan

Marschfart

Max flyghöjd

Max startvikt

Aktionsradie

Kapacitet: 1 pilot + 2-3 pax

Full IFR inklusive
PBN & De-Ice

296 km/h

1689 kg

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 1

Turförslag 1

Prova På
20 min: 2700 SEK

En kort introduktionsflygning där du upplever 60-talets lyx mellan Romfartuna Kyrka och Kvicksundsbron.

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 2

Turförslag 2

Mariefred och Gripsholm
30 min: 3300 SEK

Upplev pittoreska Mariefred och Gripsholms Slott ur ett helt nytt perspektiv. Under resan passerar vi även Strängnäs med Domkyrkan samt Stallarholmen och Mälsåker Slott samt följer E18 mellan Västerås och Enköping med Solcellsparken.

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 3

Turförslag 3

Sörmland och Hjälmaren
45 min: 4500 SEK

Räkna sjöar och Herrgårdar i Sörmland så fort som aldrig förr och upplev hur nära Hjälmaren och Mälaren faktiskt ligger intill varandra.
Hjulstabron, Strängnäs, Sparreholm, Malmköping och otaliga Herrgårdar och kyrkor passeras på denna resa.

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 4

Turförslag 4

Bergslagens skogs- och brukslandskap
60 min: 5700 SEK

Upptäck ett av Sveriges äldsta kulturlandskap där bruken avlöser varandra.
Se på Sala med Silvergruvan, Avesta, Ludvika, Smedjebacken, Fagersta, Ramnäs, Surahammar, Hallstahammar och Kvicksundsbron som du aldrig sett dessa bruksorter förr.

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 5

Turförslag 5

Skärgården och Stockholm
ca 70-75 min: 6300 SEK

Njut av Stockholms fantastiska skärgård på ett litet annat sätt samt lär dig Stockholms geografi på nytt.
Eftersom vi passerar via Bromma kan turen variera lite beroende på trafiksituationen på Bromma.

Piper PA-30 Twin Comanche, rutt nr 6

Turförslag 6

Siljan, Dalarna, Vindkraftverk

och massor av skog
90 min: 7500 SEK

Kör ”Masrallyt” i nästan 300 km/h och få en glimt av Siljan.
Titta på skidbackarna på Kungsberget och försök räkna alla vindkraftverk i Gästrikes vindkraftspark. Skogen fås liksom på köpet.