top of page

Simulatorer

 

Museet har sex simulatorer:
- J 35J Draken från Flygvapnet (J 35:an är för tillfället stängd för översyn)

- JAS 39 Gripen (som även är anpassad för rörelsehindrade gäster)

- Convair 440 Metropolitan från SAS

- McDonnell Douglas DC-10 från Scanair

- Airbus A320 (Håll koll på onlinebokningen vilka söndagar som är bokbara)

- Link-trainer - en klassiker från 1920-talet

 

Simulatorerna är i första hand avsedda att ge dem som inte har någon tidigare erfarenhet som piloter en realistisk upplevelse av hur det är att spaka ett berömt flygplan och att visa hur arbetet i cockpit går till.

 

Västerås-företaget TV021 har sammanställt denna lilla film från vår simulatoravdelning:

SAAB J 35 Draken
J 35J Draken-simulator, Västerås Flygmuseum

J 35 Draken

 

J35 draken är för tillfälligt stängd då vi gör en liten omrangering bland de militära simulatorerna för att göra plats för den nya SAAB 37 Viggen simulatorn. Vi bygger samtidigt ett nytt visuellt system. Vi hoppas att kunna öppna J35 Draken simulatorn under hösten 2024.

SAAB 35 Draken är ett svenskt jaktflygplan som tillverkats i 611 exemplar mellan åren 1959 - 1972. SAAB 35 konstruerades med en smal kropp och en dubbel deltavinge vilket gav flygplanet goda flygegenskaper vid både hög och låg hastighet. Maximal hastighet i planflykt var dubbla ljudhastigheten (Mach 2).

För att det ska bli en bra flygupplevelse behövs ca 10 min instruktion i cockpit plus ca 20 min i "luften". En instruktör guidar dig genom flygningen och gör så att du får en realistisk upplevelse av känslan att spaka ett flygplan, även om du inte varit pilot tidigare. Man är nöjd men svettig efter ett sådant pass.

(Minimiålder för att flyga: 12 år)

För bokning av flygpass, läs mer här: >>>

Priser hittar du här: >>>

Titta in i cockpit!

Du är välkommen att se dig närmare om i Drakens cockpit. När du kommit in trycker du ner vänster musknapp och för musen åt det håll du vill se. Kom in i cockpit, klicka här >>>

(Cockpitvisningen är gjord av Tim Jansson).

bottom of page