top of page

Simulatorer

 

Museet har sex simulatorer:
- J 35J Draken från Flygvapnet (J 35:an är för tillfället stängd för översyn)

- JAS 39 Gripen (som även är anpassad för rörelsehindrade gäster)

- Convair 440 Metropolitan från SAS

- McDonnell Douglas DC-10 från Scanair

- Airbus A320 (Håll koll på onlinebokningen vilka söndagar som är bokbara)

- Link-trainer - en klassiker från 1920-talet

 

Simulatorerna är i första hand avsedda att ge dem som inte har någon tidigare erfarenhet som piloter en realistisk upplevelse av hur det är att spaka ett berömt flygplan och att visa hur arbetet i cockpit går till.

 

Västerås-företaget TV021 har sammanställt denna lilla film från vår simulatoravdelning:

Medlemsflygningar

Västerås Flygmuseum

 

Som medlem i Västerås Flygmuseum har du möjlighet att få uppleva flyghistoria på riktigt genom kortare eller längre flygturer i våra veteranflygplan.

Är du inte redan medlem i museet så blir du det enkelt i samband med en flygtur.

Så här går det till:
 1. Kolla in våra tillgängliga flygplan och välj den maskin du vill uppleva i luften. Vissa flygplan har plats för en passagerare, vissa har flera platser, ta även hänsyn till ev viktbegränsningar.
   

 2. Skicka ett mail med en förfrågan och dina kontaktuppgifter till respektive flygplans mailadress så tar vi kontakt med dig för att bestämma tid och plats.
   

 3. Få en säkerhetsgenomgång på plats.
   

 4. Flyg och Njut !

Ha nedanstående i åtanke:

 

 • Medlemskap i Västerås Flygmuseum krävs. Stödmedlemskap kan enkelt lösas när registreringsblankett fylls i på plats innan flygning. Detta är samtidigt vår uppföljning av pax ombord på flygplanet.
   

 • Flygplanen uppfyller självklart alla krav på säkerhet som ställs på dagens General Aviation (Normal- eller X-klassat).
   

 • Komforten är tidsenligt. Flygplanen är inte handikappanpassade, normal rörlighet krävs för att ta sig in och ur maskinerna.
   

 • Våra flygplan är mindre och har en definierad max TakeOff Weight vilket begränsar totalvikten av alla passagerare. Piloten kommer efterfråga er vikt i kg i förväg för att kunna beräkna massa och balans innan flygning.
   

 • Vi rekommenderar starkt oömma kläder och stabila skor. Olja, smörjmedel, flygbränsle och på vissa maskiner avisningsvätska tillhör flygande flygplan. Vi tar inte ansvar för ev oljefläckar eller dylikt på kläder, etc.
   

 • All filmning och fotografering under flygning är tyvärr inte tillåten. För det första skulle vi bryta mot ”Lagen om skydd av geografisk information” för det andra är våra flygmaskiner byggda långt före mobiltelefonernas, actionkamerors och selfiepinnarnas tid och lösa föremål kan i värsta fall blockera roderlinor och andra styrmekanismer och bli till en akut flygsäkerhetsrisk.
   

 • NOLL TOLERANS för alkohol och droger är en självklarhet för oss inom flyget!

 • Flygningarna kan ställas in även med kort varsel av piloten pga väder, teknik, eller andra skäl. Beslutet om att genomföra flygningen åligger enbart piloten.
   

 • Befälhavaren (Piloten) har ensam beslutsrätt ombord enligt Luftfartslagen. Alla anvisningar och beslut är bindande och skall följas ovillkorligen!
   

 • Flygrädsla är inget problem för oss - tala om för oss innan flygning om du är lite (eller mycket) flygrädd så tar vi hand om dig ombord på våra maskiner och tar den tid som behövs för att du ska känna dig trygg innan starten. En flygning bredvid en rutinerad pilot med förklaringar om hur ett flygplan fungerar och varför saker och ting sker kan faktiskt vara ett mycket bra botemedel mot flygrädsla.

bottom of page