top of page

Simulatorer

 

Museet har sex simulatorer:
- J 35J Draken från Flygvapnet (J 35:an är för tillfället stängd för översyn)

- JAS 39 Gripen (som även är anpassad för rörelsehindrade gäster)

- Convair 440 Metropolitan från SAS

- McDonnell Douglas DC-10 från Scanair

- Airbus A320 (Håll koll på onlinebokningen vilka söndagar som är bokbara)

- Link-trainer - en klassiker från 1920-talet

 

Simulatorerna är i första hand avsedda att ge dem som inte har någon tidigare erfarenhet som piloter en realistisk upplevelse av hur det är att spaka ett berömt flygplan och att visa hur arbetet i cockpit går till.

 

Västerås-företaget TV021 har sammanställt denna lilla film från vår simulatoravdelning:

Piper PA-30

Twin Comanche

60-talets ”Doctors Air Limousine”

PA-30 - Twin Comanche lanserades 1962 av Piper som ett försök att återta marknadsandelar på den då blomstrande light twin och General Aviation marknaden efter att Pipers dåvarande 2-motors flaggskepp PA-23 - Apache hade klassats ut med råge av konkurrenterna med bl.a. Beech Dutchess, Baron och Cessna 310.
 

Konstruktören Ed Swearingen tog den populära och aerodynamiskt effektiva PA-24 (Single) Comanche som plattform och byggde en mycket effektiv tvåmotormaskin. PA-30 visade sig vara en väldigt lyckad konstruktion som låg långt före sin tid och slår än idag många modernare light twins i prestanda och effektivitet.
 

Piper, som hittills varit känd för flygmaskiner med ytterst förlåtande flygegenskaper (och avsaknad av prestanda) kände sig dock aldrig riktigt bekväm med denna betydligt vassare konstruktion som var ett tydligt undantag till Pipers övriga modeller avseende prestanda, effektivitet och aerodynamik och ställde sedan in produktionen redan 1972 mitt under pågående oljekris när fabriken i Lock Heaven (samma där legendariska Piper CUB är byggd) totalförstördes i samband med en översvämning.
 

Totalt blev 2142 st PA-30 byggda och ca drygt 1000 är fortfarande flygande världen runt och uppskattas mycket av sina ägare som snabbt, bekvämt, ekonomiskt och stabilt och stöds av en aktiv världsomfattande ägarförening: comancheflyers.com

Detta flygplan kan ta 3 passagerare + pilot.

För intresseanmälan, maila till:

flyingdoktor@gmail.com

SE-EOK fotograferad i Lofoten.

Tillverkad år

Baserad i Sverige sedan

Marschfart

Max flyghöjd

Max startvikt

Aktionsradie

Kapacitet: 1 pilot + 2-3 pax

Full IFR inklusive 
PBN & De-Ice

1963

1964

296 km/h

6100 m

1689 kg

1850 km

bottom of page